Berlijn



Berlijn (Duits: Berlin) is de hoofdstad van Duitsland en als stadstaat een deelstaat van dat land. Met 3.479.740 inwoners[1] is Berlijn tevens de grootste stad van het land en de op één na grootste stad in de Europese Unie. De stad ligt in het noordoosten van Duitsland, aan de rivier de Spree en wordt omsloten door de deelstaat Brandenburg, waarvan ze sinds 1920 geen deel meer uitmaakt.

In zijn geschiedenis, die teruggaat tot de dertiende eeuw, was Berlijn de hoofdstad van Pruisen (1701–1918), het Duitse Keizerrijk (1871–1918), de Weimarrepubliek (1919–1933) en nazi-Duitsland (1933–1945). Na de Tweede Wereldoorlog was Berlijn gedurende meer dan veertig jaar een verdeelde stad, waarbij het oostelijke deel als hoofdstad fungeerde van de Duitse Democratische Republiek en West-Berlijn een de facto exclave van West-Duitsland was. Na de Duitse hereniging in 1990 werd Berlijn de hoofdstad van de Bondsrepubliek Duitsland en de zetel van het parlement, de deelstaatvertegenwoordiging en het staatshoofd.

Berlijn is een metropool en geldt in Europa als één van de grootste culturele, politieke en wetenschappelijke centra.[2][3] De stad is ook bekend vanwege het hoog-ontwikkelde culturele leven (festivals, nachtleven, musea, kunsttentoonstellingen enz.) en de liberale levensstijl, moderne Zeitgeist en de lage kosten. Bovendien is Berlijn één van de groenste steden van Europa: 22% van Berlijn bestaat uit natuur en parken en 6% uit meren, rivieren en kanalen.[4]

Stichting en ontwikkeling in de middeleeuwen

Oorspronkelijk bestond Berlijn uit twee steden: Berlijn en Cölln. De naam Berlijn is mogelijk afkomstig van het Slavische woord 'berl', dat moeras betekent. Cölln is afgeleid van Colonia. Hiermee kan een kolonie van Berlijn bedoeld zijn, maar het zou ook een herinnering van de eerste bewoners aan hun stad van herkomst kunnen zijn, namelijk Keulen.

Rond 1230 hebben de graven Johan I en Otto III de stad Berlijn-Cölln gesticht. Helaas zijn de aktes van de stichting niet bewaard gebleven. De eerste keer dat ze genoemd worden is 1251 voor Berlijn en 1261 voor Cölln. In 1307 besloten de twee gemeenschappen samen te gaan en in 1400 hadden de plaatsen in totaal ongeveer 8000 inwoners.

Al vóór de stadsstichting moet er echter bewoning zijn geweest. Op de Petriplatz werden in 2008 resten van een houten balk gevonden, afkomstig van een eik die in 1192 moet zijn gekapt.[5]

 

Stadsaanzicht van Berlijn in 1688

Beide stadsdelen sloten in 1307 een verdrag tot betere en verdergaande samenwerking, maar beide delen behielden een aparte bestuursraad. De nauwe samenwerking was bittere noodzaak in de roerige tijden die volgden. De stad werd nu als eenheid gezien en vormde een stevig bolwerk in de tijd dat nieuwe heersers uit onder andere Beieren hun oog op Berlijn-Cölln hadden laten vallen. Dorpen in het noorden en zuiden van de stad werden opgekocht en bij de stad gevoegd en Berlijn-Cölln werd Hanzestad.

Vanaf 1319 werd er lang en bloedig gestreden om het gebied Brandenburg door diverse vorstenhuizen. In 1411 smeekte de bevolking de keizer van het Heilige Roomse Rijk om hulp. In 1415 werd Frederik van Hohenzollern op het Concilie van Konstanz door koning Sigismund benoemd tot keurvorst van Brandenburg; dit vormde het begin van de 500-jarige heerschappij door de Hohenzollern-dynastie.

 







Eten en drinken Berlijn

In Berlijn kan je heerlijk, en bovendien goedkoop eten. Of je nu naar een snelle hap verlangt, of naar een copieuze maaltijd van meerdere gangen, Berlijn is van alle markten thuis. Zeker in vergelijking met andere West-Europese steden, scoort Berlijn heel hoog qua prijs-kwaliteitverhouding.

Berlijn is een multiculturele stad, de wereldkeuken is hier bijgevolg enorm goed vertegenwoordigd. In welke internationale keuken je ook zin hebt, in Berlijn zal je ongetwijfeld niet ver moeten zoeken.

Zin in goedkoop maar smakelijk fastfood? Probeer dan zeker een döner kebab. De Berlijnse variant met broodje is wereldberoemd. Vooral in de wijken Kreuzberg en Neukölnn zijn gekend om hun vele uitstekende internationale eetadresjes.

De bekendste Berlijnse specialiteit is de alomtegenwoordige Bratwurst (braadworst met ketchup en currypoeder). Op iedere straathoek vind je wel een eetstalletje dat curryworst verkoopt. Het is moeilijk te zeggen welke snack vandaag het populairst is: Bratwurst of döner kebab.

Lokale schotels zijn ook Schlachteplatte (koude schotel met verschillende vleessoorten zoals bloed- en leverworst), Eisbein (gekookte varkenspoot) en allerlei soorten worst. En voor zoetekauwen zijn er natuurlijk de Berlijnse bollen (gefrituurde koeken die vaak gevuld worden met room of jam). In Berlijn zelf worden ze Berliner Pfannkuchen genoemd.

Duitsland en bier gaan hand in hand en daar zijn de ontelbare cafés -meer dan 3000 in Berlijn alleen al!- het ultieme bewijs van. Het bekendste bier dat van Berlijn zelf afkomstig is, is Berliner Weisse. Het lichte bier heeft een ietwat zurige smaak, daarom wordt er vaak vruchtensiroop aan toegevoegd. Het assortiment bieren is in heel de stad erg uitgebreid, voldoende keuze dus!

Download zeker onze GRATIS Stadsgids van Berlijn






Geen opmerkingen:

Een reactie posten